2013. május 1., szerda

Viráglista 1.

Már tavaly is eldöntöttem, hogy összeszámolom, hány virág nyílik az év folyamán a kertben. Persze a pitypangot, tyúkhúrt és a hozzájuk hasonló "virágokat"t nem számolom, nélkülük is van elég. Az idők folyamán nagyjából megtanultam a neveket, és hogy melyik növénynek milyen tulajdonságai vannak.
A fő jelmondatom és kertészkedési hitvallásom a következő: " Megszoksz, vagy megszöksz!" avagy, ami nem megy nem kell erőltetni...
Volt egy-két(sok-sok) baklövésem, elsősorban a könnyen szaporítható növényekkel, aminek kétszer örül az ember. Egyszer, mikor megkapja, egyszer mikor megszabadul tőlük. A későbbiekben róluk is szeretnék majd néhány szót ejteni.
De előtte elkezdem a listát! Ha valaki hibát talál az elnevezésekben, esetleg más infóval rendelkezik egy-egy virágról, nézze el nekem! Nem vagyok profi kertész, csak próbálkozom! :-)


Ugye még emlékeztek rá, mennyire vártuk a tavaszt? A hóvirág volt az első hírnök.

Ennek a virágnak a nevére nem emlékszem, még kicsit nyomozok utána...:-)

Jácint nélkül nincs tavasz!

És nárcisz nélkül sem!

Pici, törékeny Puskin virág, nekem eddig ismeretlen volt, egy Tescos virág mixben költözött a kertbe.

Törpemandula. Virágzáskor hihetetlenül szép, de sajnos csak pár napig gyönyörködhetünk benne, utána meglehetősen jellegtelen bokorformát mutat. És elég agresszíven terjeszkedik. Szinte kiirthatatlan.

Tökéletes talajtakaró növény bokrok alá a pimpó.

Ugye nem kell bemutatnom? Miért is mondják rá, hogy szerény ibolya? Szerintem méltán lehet büszke gyönyörű virágára! És, hogy honnan került hozzám ez a szépséges pöttyös fajta, nem emlékszem rá...

Szintén talajtakaró az indás ínfű.

Másik igénytelen kedvencen a lángvirág, négyzetméternyi területet is lefed egy tő néhány év alatt,. Virágzás után érdemes visszavágni, hogy ne öregedjen el.

Sajnos még nincs elég tulipánom, de ősszel feltett szándékom beszerezni pár száz hagymát!

A bőrlevelet nem virágáról szokták jegyezni, hanem hatalmas télizöld leveléről. Szerintem a virága is bájos.

Az árokpartunk egyik felét már egészen szépen benőtték a talajtakarók.  A másik oldal azonban nem túl szalonképes... Egyenlőre dudva burjánzik.

Először virágzott a 10 centid növendékből nevel orgonafácskám.

Szép hármas. Lángvirág, indás ínfű és örökzöld tatárvirág.

Tarka levelű meténg. Hosszú indákat növeszt, melyek csüngve mutatnak a legszebben.

Kicsit szerényebb rokona. A nem tarka levelű meténg. :-) Nem tudom mi a hivatalos nemev..Lehet, hogy csak szimplán meténg? :-)

Az örökzöld tatárvirágot virágzás után vissza kell metszeni.

És újra egy kedvenc! A tavaszi szellőrózsa. törékeny, kecses virágait érdemes elvirágzás után visszavágni, és  iy később még újra gyönyörködhetünk bennük.

Szépségem...:-)

És bár az elsők között volt, de a végére került az én aprócska minitulipánom.


És a sor, még nem teljes! Szerencsére minden héten nyílik virágom, egészen az első fagyokig.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Légy pozitív! :-)